Pages

Friday, 30 September 2011

Zaman Dulu & Kini Takkan Pernah Sama

 Budak2 yg lahir pd thn 80/90an mesti ingat mase sekola rendah dulu: -

* kat sekolah ade salesman jual buku cerita. hari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak.
* kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gambar je. bile ade program Nilam, sibuk semua nak pinjam buku. .
* pakai pensel box yang bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
* main lwn pemadam, sayang nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
* pakai pembaris yang bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
* cikgu pakai pembaris kuning panjang.
* bulu ayam jd ramping kerana sering dijadikan rotan.
* time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...
* main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
* jam tgn Boy London jadi idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
* takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
* balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli semata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
* Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...
* Siri kartun;DRaGON BALL, power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. 


Budak2 zaman sekarang x smpt layan bende2 ni..asyik ngadap tv n ps.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ ni la baru zaman kita kawan2. Rindu nak balik zaman kanak-kanak.Masa tu pakai tudung senget-benget pun nampak cute. Tapi kalau dah besar panjang pakai tudung senget-benget, lagila nampak cute kot,huhu

p/s:copy daripada seorang kawan di mukabuku. 

16 comments:

Wyna Nubies said...

As Salam~

haha~mengimbas kenangan masa dulu..XD
*SEDIH TIBA2*
kenangan lalu tak mungkin dpt di ulang lagi...

NasZ said...

saya lahir tahun 80 an.. rindu bangat zaman tu. hehe.

MOHD NASER.com

aniki said...

jam boy london,lawan pemadam memang terbaik..manyak syok masa zaman budak2 dulu

H.J said...

haha..zaman depan nanti lagi la tak sama dengan zaman sekarang

mocha~ said...

zaman kecik kita yang supercool :DDDD

pengemis Cinta~ said...

rindu jugak nak kembali jadik budak cumei.eh cumei ka..hehe..tapi mustahil kan..huhu..;)

iMBobo said...

rindunyeeee!! :)

Lady Jaja said...

wah... suka entri ni... tahun 80/90an mmg best!

dhiera said...

like like~
rindu ye nak balik sekolah rendah blk~ main guli la, batu seremban la.. LOL. main getah pun best~

Zul Fattah said...

haha.. aku sempat alami semua itu.. hehe.. teringat kenangan silam.. runtuh pula hati aku rasa

amna said...

kenangan spnjg zaman :']
pernah menangis2 duk tunggu abah beli jojo.. *tapi xdapat pun.. huhuhuhu2~ lucu la :)

Cik Humaira.. said...

sy share boleh? i put your link ok..:) tq..

nick dot anis said...

ye..i remember..rindu pulak zaman dolu2 haha

nick dot anis said...

ye..i remember..rindu pulak zaman dolu2 haha

Ariesyah said...

salam...
bila terbaca entri ni, teringat kisah2 dulu masa sekolah dulu..skrg dah besar..kawan-kawan sekolah dulu pon ramai dah kawin dan ada anak...

aimie amalina said...

sy2!
sy antara orang 80an-90an ni
hahahaha
rindunyelaaaa