Social Icons

Pages

Tuesday, 28 June 2011

Cerita Lelaki Myanmar

Assalamualaikum.

Ini bukan cerita lelaki Myanmar biasa, tetapi lelaki Myanmar yang luar biasa. Ceritanya macam ni, sabtu lepas, aku, abah dan abang aku g makan kat kedai makan kat area Ayer Hitam.Masa tu dah lebih pukul 1 pagi dah dan aku sangat mengantuk masa tu sebab kitorang baru balik daripada Kota Tinggi, so penatla even bukan aku yang drive. Oho.Aku kalau diberi pilihan antara tidur dengan makan, memang aku pilih tidur. Tapi disebabkan abang aku lapar, so layankan ajelah.

Cari2 kedai makan, so jumpalah satu kedai ni. Aku nampak ada roti canai kat kedai tu, so order roti canai ajela senang. Oho, menambah kolesterol di malam hari.Tunggu punya tunggu dekat 15 minit gakla baru sampai roti canai tu.Kebetulan abah dengan abang aku pun order roti canai jugak.So, masing2 menghirup air jela sementara tunggu penebar roti canai mencanai tepungnya.Aha, dalam pada masa yang sama aku pun membeleklah wajah si penebar roti canai. Bukan nak ngurat ye, saja je tengok.

"Rasa macam bukan orang sini" aku cakap dalam hati. Maksudnya si penebar roti canai bukanla orang tempatan,mungkin orang Bangladesh bak kata abang aku. Confident je beliau.Ok,pastu roti sampai, kitorang borak2(aku,abah dan abang aku) sampai tak perasan dah nak dekat pukul 2 pagi, sampai kosong kedai tu takde orang. Kira kitorang last customer la, sebab tadi masa kitorang mula2 masuk kedai tu agak ramai juga walaupun dah malam. Biasela orang lelaki g mengeteh malam2. Aku takpe, aku ditemani mahram siap pakai baju kurung lagi. Aha.

And then,lepas dah bayar semua2 tu, abah aku boleh pulak berborak dengan tauke kedai tu. Tak tahula apa nama beliau. Nampak excited je borak. Abang aku pulak terus je approach si penebar roti canai yang bikin roti kitorang tadi. Aku decide untuk join abang aku berborak dengan dia. Nak tahu apa soalan pertama abang aku tanya kat dia? "Eh, you ni orang Bangladesh ye?" Abang aku punyala confident sejak dari tadi. Aku tengok mamat ni kulitnya cerah, mustahil orang Bangladesh sebab org Bangla yang aku selalu nampak kulitnya agak gelap takpun memang gelap. Aku bet, mesti dia orang Nepal,takpun Myanmar.

Aha.Sekali betul, dia bukan Bangladesh, dia orang Myanmar. Abang aku makin excited nak borak dengan dia, borak sambil berdiri pulak tu.Abang aku siap puji2 orang Myanmar lagi. Katanya, orang Myanmar kat tempat dia tinggal tu kalau setiap kali Hari Raya Korban atau Haji mesti tak lokek nak keluarkan belanja untuk buat korban. Contoh, tahun ni sekor lembu untuk korban, tahun depan mesti up jadi 2 or 3 ekor. Ha..see?

Pastu dia cerita pasal pengalaman dia datang Malaysia ni. Percaya tak dia kata, dia masuk ke Malaysia dengan berjalan kaki selama 6 bulan barula sampai!! Kalau kita yang kat Malaysia ni, nak jalan kaki sikit pun malas. Mengeluh itu ini.Dia jalan kaki daripada Myanmar ke Thailand sampai ke Golok, pastu akan singgah di masjid untuk solat dan cari makan.Pastu abang aku curious lagi nak tahu, dia pun tanya," dalam pada jalan2 kaki masuk Malaysia tu tak kena tangkap ke?" Yalah, dia masuk Malaysia secara haram kan, passport pun takde apatah lagi IC kaler biru yang macam kome ade.Nak tahu apa jawapan dia??

Dia kata, berkat doa ibu dia yang mendoakan dia supaya selamat dan dapat mencari rezeki kat Malaysia la menyebabkan dia selamat daripada kena tangkap masa tu.Katanya lagi, hidup kat Myanmar bukannya senang, lagi2 keluarganya  orang susah. Tapi sekarang lepas 20 tahun hidup kat Malaysia dan cakap Melayu pun fasih dan terbukti BM sebagai lingua franca.Aha.Lagipun sekarang dia ada permit kerja, so tak heran lah kalau imigresn sergah nanti.

Aku puji semangat dia yang sanggup berkorban demi family, sanggup gadai nyawa g negara orang sebab nak cari rezeki. Orang kata rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari. Kalau nak dibandingkan dengan orang Malaysia yang ada sifat M yang menebal dalam diri mereka especially orang  Melayu, suka sangat memilih kerja, nak kerja best2 pastu nak gaji besar2 tak kira halal haram. Itu tak kira lagi yang ambik rasuah, pastu bagi makan anak bini. Nauzubillah. Apa kau ingat gaji penebar roti canai kecik ke? Gaji diorang lagi besar daripada gaji penggali kubur tau(dialog cte Lagi2 Senario).

Di akhir perbualan abang aku dan sang lelaki Myanmar yang aku tak tahu namanya, dia berpesan kepada kami, Jangan sakitkan hati ibu kamu, jangan biar dia menitiskan setitik air mata pun kerana jika terguris hatinya, maka derhakalah kamu dan tak bau syurgala kamu. Orang yang menyakitkan hati ibunya ketika hayatnya selayaknya dibakar sahaja  kemudian baru ditanam. Punyala dia bengang dengan Tanggang Moden yang selalu je kita dengar cerita kebelakangan ni.

Pastu dia pesan, kalau kerja, dapat gaji, bagi duit kat mak, baru duit tu berkat. Kalau gaji beribu2 sekalipun bagi sepuluh hinggit kat mak pun tidak, tak selamatla hidup. kedekut dengan mak sendiri.macam mana hidup nak berkat kalau mak dah tawar hati nak doakan kesejahteraan kita?


So, pengajaran yang aku dapat kat sini ialah, hargai ibu anda selagi mereka masih hidup dan doakan kesejahteraan mereka di alam sana jika mereka sudah memejamkan mata. Sesungguhnya doa anak soleh dan solehah amat2 diperlukan oleh ibu bapa bila mereka sudah tiada lagi:)



Wednesday, 22 June 2011

Aku Wanita



Bertuahnya menjadi wanita..

Semoga aku menjadi anak dan isteri solehah..

Amin..

Tuesday, 21 June 2011

Cinta Oh Cinta

Assalamualaikum pembaca sekalian.

Cinta?Tak habis2 cakap pasal cinta.Cinta itu,cinta ini.

semerah warna hati,merah lagi warna daun

Aku bukannya apa.Aku tertarik untuk bagi komen pasal kebelakangan kalau anda perasan la,banyak sangat drama or filem yang dibikin berdasarkan novel. Maksudnya, novel dijadikan guideline or garis panduan untuk pembikinan drama or filem itu.

Sebagai contohnya, filem Indonesia Ayat-Ayat Cinta ikut novel Ayat-Ayat
Cinta. Lepas tu ade pulak filem lagi, Ketika Cinta Bertasbih, siap ada part1 and part 2, sbb novel nya pun ada 2 part. Take note perkataan Cinta tu.


Ayat Ayat Cinta

Ketika Cinta Bertasbih


Ok,kalau nak diikutkan movie  ni da lama jugak la.Dalam beberapa tahun ni.And yang latest sekarang adalah drama Stanza Cinta yang ditayangkan kat TV3 baru2 ni.Yang bezanya daripada novel dibikin menjadi drama dan penulis novel ni orang Malaysia. Tema nya macam biasalah,mesti islamik walaupun tajuknya seperti mengangkat Cinta.

Stanza Cinta

Apa-apa pun yang baik kita jadikan teladan dan yang buruk kita jadikan sempadan. Yang penting kita kena ingat, cinta manusia tak pernah kekal  selamanya sebab hanya cinta Allah swt sahaja yang kekal abadi.

Sunday, 19 June 2011

Fear Factor

Semalam result exam kuar..Result exam adalah salah satu fear factor bagi aku, 

tak tahu la pulak orang lain macam mana. Aku hampir-hampir lupa yang result 

keluar semalam..so,aku relax2 je.Nasib baik kakla ingatkan.


Dup dap,dup dap. Memang berdebar sedebar-debarnya.Takut ada sangkut 

paper.Tapi kalau ada sangkut pun, tak boleh nak buat apa. Still kena carry gak. 

Lagipun sem ni memang tough,apatah lagi sem hadapan.Sabar ajelah.


Bismillahirrahmanirrahim....aku check email pagi Jumaat yang mulia itu,sebab 

UiTM memang hantar result exam kat email.


Dup,dap. Jantung berdebar lagi.

fear is everywhere
1,2,3..Aku buka mata yang aku pejam dari awal.Mula2 check subject Evidence 

Law dan Criminal dulu.Cukup2 makan saja untuk killer papers ni.Alhamdulilah

semua lulus.


Untuk 9 subjek sem ini, ada la A-,ada la juga B-, dan tak kurang juga ada C 

seperti yang disebut di atas.ABC pun sodap jugak.


"Aku takkan berhenti mengucapkan syukur kepadamu Ya Allah atas limpah 

kurnia yang telah Kau limpahkan kepada aku, keluarga,saudara mara dan  

sahabat handai. Alhamdulilah, Alhamdulilah, Alhamdulilah".


p/s:To all my firmmates-congrats for the result,let's  work smarter 

next semester. SP Miss u guys<3

To all my LLB friends, let's this result become the beginning of our journey for 

next sem.Can't wait to see you guys.

Thursday, 16 June 2011

aku bukan pirate..

Criminal?siapa criminal?

kecik2 da jadi penjenayah..isy2


Aku dengar2 cerita baru2 ni kerajaan Malaysia or lebih tepat lagi Suruhanjaya

Komunikasi dan Multimedia Malaysia(SKMM) dah sekat File Sharing Website. 

Katanya sebab menjadi platform untuk pirate contents.


So,lepas ni jangan harap la nak download MV Kpop yang ada subtitle.

(erkkk.bukan aku la yang pasti)


But,tadi aku try download lagu kat www.4shared.com dan aku berjaya

download lagu.so maknanya masih boleh download lagi.


Itula kononnya nak banteras piracy yang berleluasa sekarang ni, tapi actually

diorang nak elak daripada kena hack oleh hackers n crackers.hmmm entahla..


Kalau anda nak tahu, kerajaan Turki melaksanakan internet filtering dengan

mewujudkan option sebelum pengguna boleh access internet, kena pilih jenis 

filtering yang dikehendaki.. maksudnya kena login dulu.(kerajaan boleh trace 

apa yang penduduk Turki buat)....sudah di wartakan sejak Ogos 2010. (kena 

tanya orang Turki mekanisma yang sebenar)


So.lepas ni kalau nak diwartakan kat Malaysia (coz baru dengar2 khabar 

je),aku tak tahu la apa yang orang Malaysia yang hebat2 ni akan buat sebab 

kat Turkey, disebabkan kerajaan diorang filter internet access, ade hackers 

yang hack website kementerian pendidikan diorang and servis meteorologi.


Apa nak jadi dengan dunia, aku pun tak tahu.Last2 hackers kat Turkey tu kena 

tangkap gak.TOO BAD.


Tadi aku try masuk website ni,http://aduan.skmm.gov.my/ tapi xtahu apsal xboleh masuk.

Entah2 dah kena hack tak?


Esok2 ade la yang masuk berita kat tv sebab hack website kerajaan macam 

hackers kat Turkey buat.

Erkk..no comment @@



Tuesday, 14 June 2011

Amaran-Jangan sibuk mencari Mr Right!!


Assalamualaikum

Sebut pasal Mr. Right ni, bukanlah aku nak bercerita pasal Mr. Right aku, coz aku takde Mr. Right pun.

Mr. Wrong banyaklah..or maybe Mr. Wong.huhu

So, dipendekkan cte, aku ni bukanla jenis demand macam sesetengah wanita.

Lihat contoh di bawah:

A:aku nak lelaki tall, dark n hensem.kalo ko?
B:owh.kalo aku,aku nak lelaki kaya, pakai kete sport, tak hensem pon takpe.janji poket kaya.
kalo ko C?
C:aku nak lelaki yang romantic, penyayang blablabla

Haha..kalo anda tanya aku,aku cuma mahukan lelaki yang sederhana saja.

Full stop.

Sebab tiada manusia dalam dunia ini yang betul2 sempurna, tak kira la lelaki 

atau pun perempuan. 

So kita kena terima kekurangan dan kelebihan diri masing2 seadanya.

Jangan sibuk2 cari Mr Right tetibe terjumpa Mr. Wrong.Tak payah nak cari2, 

sidia akan datang sendiri.

Apa2 pun restu parents penting, kalau bercinta sakan pun parents tak restu 

tiadala gunanya.

So, moral of the story: 
1.kalau ko tgh bercinta,takyah beria sangat nak bercinta tu 

2.kalau anda single mcam aku, xyah sibuk nak berpacaran, baik ko fokus kat study ko or job ko

3.kalau ko perempuan n kononnya ada lelaki suka kat ko, ko suruh lelaki tu datang rumah parents ko, suruh dia tunjukkan kegentlemanannye.itupun kalau dia berani la.entah2 menggigil lutut.huhu

4.kalau ko lelaki gentleman, sila tunjukkan di hadapan bakal mak n bapak mertua ko.jangan cakap poyo je.ok?

p/s:jangan gadaikan maruah agama untuk lelaki yang belum tentu pasti dia ialah Mr. Right ko,ok girls??

Wednesday, 8 June 2011

Senyum=)


Senyum..tak perlu kata apa-apa=)
Senyum?
Tak rugi pun
Senyum kan sedekah
Berikut adalah kelebihan bersenyum :
1. Senyum menyebabkan kita kelihatan lebih cantik atauhandsome! Betul tak?
2. Senyum mampu mengubah 'mood' kita kepada yang lebih positif dan bertenaga.
3. Senyum mengurang atau menghilangkan tekanan atau stress. Anda pernah cuba?
4. Senyum memantapkan sistem imunisasi badan kita. Maka badan kita akan lebih tahan terhadap penyakit.
5. Senyum menyebabkan anda kelihatan lebih muda! :D
Senyum-senyumlah selalu okey!

Dzikir-lah




Dalam kehidupan seharian, kerap sekali kita akan bertemu dengan lampu isyarat. Jika dibilang, mungkin kita menghabiskan masa berminit-minit hanya untuk menunggu lampu isyarat bertukar daripada merah ke hijau.
Daripada kita sekadar membuang masa menunggu, apa kata bermula hari ini kita berazam untuk memanfaatkan masa menunggu lampu isyarat dengan zikir.. ya, zikir dan sucikan hati kita tatkala kita sedang menunggang motosikal atau memandu kereta. Mudah dan hebat bukan?

Sumber dari www.iluvislam.com

Tuesday, 7 June 2011

mari menjawab soalan

1. Apa benda paling penting dalam hidup korang?
Mak n abah aku

2. Benda yang terakhir korang beli guna duit korang?
Tudung

3. Di mana tempat korang langsungkan perkahwinan korang?
Belum langsung lagi, mane nak tahu

4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
Mane ade.Geli je bercinta-cinta ni

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
Entahlah.Apa punya soalan ni?Grrr

6. Di mana korang selalu jumpa kekasih korang?
Kekasih pun takde, jumpa apa pulak

7. Novel/buku/majalah terakhir korang beli?
Novel-Bagaikan Puteri hasil karya Ramlee Awang Murshid
Buku-Buku Law kot( tak ingat tajuk)
Majalah-Majalah i

8. Apakah nama penuh korang?
Asniza bt Abd Aziz

9. Antara mak n ayah mana paling rapat?
Mak

10. Namakan org betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?
Ah,malulah nak bagitahu^_^


11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?

haruslah aku kan rajin


12. Tempat yang betul-betul korang nak pergi?
teringin nak g korea.ade sape2 nak sponsor tak

13. Pilih salah satu, peluk atau ciuman?
Apa punya soalan ni?@##$$$!@#$%%

14. Bagitau 3 benda orang yang bagi kamu tag
Haha..maap tak faham soalan

15. Benda yang paling disayangi dalam hidup korang
aku tak reti sayang benda

16. Lagu yang paling korang suka dengar? 
Maher Zain-for the rest of my life

17. Bila tarikh lahir korang dan tempat selalu korang sambut?
4 Ogos 1988, aku selalu sambut kat kedai makan dengan kawan2 aku

Soalan2 di atas dijawab hanya utk tujuan bersukaria,tiada kaitan di antara hidup dan mati
Sekian
Peace
^_^

Saturday, 4 June 2011

Budak-budak muda dengar ke lagu keroncong?

Assalamualaikum..

Wah.entry entah apa2 aje la aku ni..Aku ulang balik.Budak-budak zaman milenium ni dengar ke lagu keroncong ni?Kalau aku buat survey ni,mesti antara 10 orang,seorang je kata dia dengar.Entah-entah orang tu ialah aku sendiri.

Kalau sebut Hetty Koes Endang,belum tentu korang kenal.Bukan Hetty Sarlene tau.Hetty Koes Endang ni penyanyi dari seberang yang memang profesion dia ialah penyanyi lagu keroncong.

Mase aku dok dalam dewan konvo aritu,ktorang tunggu agak lama sebab Law Faculty fac yang last sekali utk amik skrol tu..Berkeroncong gak perut aku dibuatnya.Tetibe mase pertengahan ade budak pmpuan nyanyi lagu keroncong,terus terpikat aku dibuatnya..Tapi bukan terpikat dengan dia,terpikat dengan lagu keroncong la.Lagu pertama yang dia nyanyi ialah lagu yang dipopularkan oleh Salamiah Hassan, tajuk Gelombang rasanya.Lepas tu dia nyanyi lagu Kartina Dahari yang bertajuk Sayang di Sayang.Haa..itu dia.

Isy, macam makcik2 pulak aku ni.Dulu aku selalu kutuk abang aku sebab dia dengar Klasik Nasional..Haha.Kalau abah aku yang dengar takpe jugak.

biola sering dikaitkan dengan keroncong




Tapi walau apapun ia adalah sejenis muzik.Walaupun muzik keroncong selalu dikaitkan dengan orang2 tua, jadi tak salah sekiranya kita generasi muda pun dengar lagu2 macam ni..Daripada dengar lagu rock yang merepek tu kan.

Ha,renung-renungkanlah..