Pages

Thursday, 25 August 2011

Tips Menjawab Soalan Berkaitan Jodoh/Kahwin

Assalamualaikum.

Kepada yang single mingle, balik raya kat kampung halaman, mesti diajukan soalan2 berkaitan dengan kahwin dan jodoh oleh mak saudara, pak saudara atau sebagainya, lebih2 lagi kalau dah habis belajar dan dah menempuh alam pekerjaan. Jadi, bagaimana kita nak berhadapan dengan soalan cepucemas macam ni?

Jawapan jika ditanya tentang PERKAHWINAN:

KENAPA LAMBAT?=Kerana Allah tahu masa yang sesuai dan terbaik untuk saya.
SUDAH DIMILIKI? =Ya, kerana setiap orang telah ditentukan jodoh masing-masing.
SIAPA?=Nanti Allah izinkan, saya akan perkenalkan kepada semua.
BILA? =Bila kami dah disatukan, insyallah jemputlah datang walimatul urus saya nanti.


p/s:saya yang tak habis study lagi pun ada orang dah tanya bila nak kahwin.Huhu

26 comments:

iMBobo said...

bila nak kawin?hehehe

cik tehaa said...

kawen bila??? hehe.. biasa la.. time nk raya ni lg byk soklan tu kuar kan :)

Solihin Zubir said...

bru smlm ada sorg pakcik tnya, bila nk kenduri.. haha..
kalau jwb mcm kt atas, mesti dia naik segan lpas tu.. heheh..

Luqeem™ said...

hehe..berdoa je spya kwen cpat..:D

AzatLazat said...

bila nak menimang cahaya mata?kakaka
:P

~miss tie~ said...

suka2..hehe

iyan shazlind said...

soalan yg selalu didengar..sampai rasa nak record jawapan & tekan play je...tp bila dipikir2 yg bertanya tu maksudnya ambik berat pasal kita la kan..hehehe

Run Away♥ said...

salam kenal..dan selamat hari raya...;d

fa-in said...

oleh sbb sy ada kakak2 yg belum kahwin jd terselamat dr soalan2 camni,hehe..

jawapan2 tu sgt bernas, terkedu org yg bertanya nnt. :P

adanhayad said...

terlalu diplomasi utk warga n9 dan melaka. hahaha

p/s : sy org n9. nmpaknye kene tukar gaye dialog! haha

Princess Feyqa said...

fyqa bru je umur 20.. dh ada org tnye ayah fyqa bila nak buat kenduri haha

SuzaDin said...

waaaa ... mak ayah x pnh tnyer pown ... dia xbagi kapel pown ... p snyap2 sudah hehehe ... suka nyer kalu mak ayah tnyer mcm 2 .. skrg gak kawin hehehe

asnizaziz said...

@imbobo: tgu kamu kawin dlu la.

@cikteha:kann, betul2 time jumpe sedara mara.

@SZ:dah ada bau nasi minyak ni, bila lagi..hehe

@Luqeem:doakan kamu ke?huhu..aminn

@azatlazat:tu soalan advance sgt..huhu

@tie:amboi,bab ni suka eh:)

@iyan shazlind:betul, mana tahu org yg tnye tu nak sponsor ke kann..

@run away:salam kenal juga, selamat hari raya :)

@fa-in:terkedu macam tertelan biji mengkudu,huhu

@adanhayad:ooo, ni versi sopan sangat eh,kena wat entry lain utk org n9 n melaka ni :p

@feyqa:org tu nak masuk minang awk kot tu yg buat2 tanya ayah..hehe

@suzadin:samalah..hehe

Ariesyah said...

hmm, sauya pon selalu ditanya soalan camtu..Nanti leh praktis...:)

::Cik Pija:: said...

terbaikla jawapan! bleh prektik2 ni. kihkih. :)

aniki said...

syok ar jawapan tu...

Pesona Algebra said...

saya singel !
saya suka entri ni !Excellence,,
haha

WuMing said...

Petua dari orang berpengalaman..

Selamat Hari Raya..

Saleem Wahab said...

boleh cuba praktikkan nih

asnizaziz said...

@ariesyah:sila2 praktis :)

@cikpija:sila2..kih2

@aniki:sbnrnya ade jwpn lagi syokk

@pesona algebra:wahh, sy pon single.huhu

@wuming:selamat hari raya juga :)

@saleem wahab:boleh2 :)

sakurasue said...

hihi bersiap sedia nak menempuh soalan cepu emas! gagaga

Kakzakie said...

Bagus bagi guide mereka yg tak tahu/takut nak beri jawapan...

sifu im said...

bila nk ade ank??

mocha~ said...

takotlah! kalau da tiba 'masa' tu..iaitu masa semua org jd wartawan tak bertauliah =="

amna naziha said...

soalan ke-2 tu akan saya praktik-kan :) thanks atas tunjuk ajar :D

Fathin Fazila Razali said...

assalammualaikum.. myb sudah terlewat utk komen.. tapi tak apa.. tak ada expired date utk komen kan? hehe. thnks sebab bagi skema jawapan utk jawab soalan kahwin ni. tapi zyla rasa tak sempat kot orang nak tanya pasal kawen dgn zyla.. zyla yang bagitau dulu yang zyla nak kawen.. haha.. ( mood: gatai)