Pages

Saturday, 13 August 2011

Membaca Jambatan Ilmu

Assalamualaikum


Apa buktinya kita mencintai ilmu? Mari bina sebuah perpustakaan mini di rumah tanda penghuni di dalamnya cintakan ilmu. Murah dan sangat simple. Kalau TV plasma 42 inci atau tv yang melekat kat dinding tu boleh ada di rumah, takkanlah tak ada langsung ruang untuk meletakkan buku kan.

Tapi perlu ingat, janganlah pula kita letak buku merepek dan tiada manfaat kat rak buku macam Majalah Mangga ke URTV ke..Itu semua bahan bacaan yang tiada manfaat pun. Buat bertambah dosa, berkurang pahala pulak.Sehubungan itu, baik kita check semula bahan bacaan kita, biarlah bermanfaat, jangan yang memberi mudarat. Paling bagus baca al-Quran bersama tafsirnya. Kalau selama ni kita asyik baca novel cintan cintun, cuba kita baca novel islamik pula. Kalau sayang duit nak beli buku2 macam tu, pinjamlah kat library. Sampai bila hidup ni asyik di takuk lama, takkan tak ada perubahan. Malu dengan Allah la,nampak sangat kita sibuk dengan dunia kan.

Aku bukan nak mengata korang tau. Aku pun nak buat perubahan jugak..So sama-samalah kita berubah ke arah kebaikan. Moga dipermudahkan Mari kita penuhkan rak kita dengan bahan bacaaan yang bermanfaat. Cepat pergi beli rak.


style la rak ni


p/s:Dulu aku suka baca Majalah Ujang.Aku tau itu tak bermanfaat,huhu

17 comments:

♥e'in♥ said...

kat umah e'in xpenuh ngan buku cani.. hhhhmmm...

aiman said...

jum kita sesama berubah.. :)

JIJI YU said...

ujang amat bagi manfaat kat ku weh

asnizaziz said...

@ein:takpe, berubah slow2 :)

@aiman: jom jom :)

@jiji: yg ruangan tok puteh tu jela XD

iMBobo said...

betul tu, kita kena berusaha utk buat perubahan.. :)

wany azmy said...

dulu zmn sekolah wani rajin membaca...da msuk alam universiti wani terpaksa membaca untuk score exam...sedang mencari kembali interest cm dolu2...:)

Princess Feyqa said...

dulu fyqa suka bce komik, now pon :D haha

asnizaziz said...

@imbobo: :)

@wany:betul , da msuk alam universiti byk baca buku pelajaran je kann

@princess fyqa:dlu sy suke baca komik doraemon n dragon ball :D

miZz_nizZ said...

rak yg ni mau terbalik ni..bercabang2.haha.tp kn,bgus de rak.nnt budak2 ade amek buku bce.kn dah mdidik=_)

mahfudzah said...

sume tu buku akk kee? wow.kagumnyaaa..mcm mama dan baba saya..suke membaca buku ilmiah:)

Umi Asura Sanusi said...

membaca memang best. tapi kadang-kadang baca lama2 boleh sakit kepala..pas tu mulalah mengantuk...huhu

dill said...

saye suke rak kayu tu la. kool!

saye pun suke bace buku :)

dill.

asnizaziz said...

@mizz_nizz:style la rak tuuu..menarik perhatian org ramai :D

@mahfudzah:credit to google..rak buku akak bsepahh..huhu

@umi asura:bacala buku law, lagiiiii cepat ngantuk..huhu

@dill:kool kann :D

najihah sahami said...

hahaa..bnda yang tak berfaedah tu la yang best kan..

[sutera kasih] said...

berkawanlah dengan buku :)

asnizaziz said...

@najihah:huhu, tau takpe :)

@syaza:betul, kwn dgn buku menambahkan ilmu :)

Nurainaa Sofia Nurazizul said...

memang style lar rak tu. kt mane ade jual ey? hehe :D