Pages

Saturday, 28 May 2011

idea??

Assalamualaikum semua..

Hmm..hari ini memang takde idea langsung nak menulis..Menulis ni bukan mudah, kena ada

1)masa lapang

2)fikiran tenang

Bila kita pikir2 balik pasal masa kan, kadang2 kita rasa 24 jam tu x cukup pon..kenapa ek?Sebab nampak sgtla dalam 24 jam tu kita x gunakan sebaiknya..sebab ape tau, kita kena pandang dari sudut yg positifla..mestila Allah cipta 24 jam sehari cukup punye utk manusia lakukan macam2..

kalau tido pon sampai 8 hingga 10 jam, dah ngalahkan baby..ok, bab tido ni pon aku ingatkan diri sendiri gak..siapala tak suka tido kan..nikmat wo tido especially time hujan..haha..STOP!!ok, back to business..

Hargailah masa,sepertimana kita menghargai wang ringgit


"Demi masa, sesungguhnya manusia berada dalam kerugian..kecuali mereka yg beriman dan beramal soleh dan mereka yg sering berpesan-pesan kepada kebenaran dan kebaikan-Surah al-asr


Hmm..bila aku fikir2 balik,dalam masa hampir 23 tahun aku hidup kat muka bumi Allah ni, kadang2 aku bukan jaga sangat bab masa ni..main hentam je, main ikut suka hati aku je..Tapi Alhamdulilah, tahun 2011 ni banyak perkara yg berlaku dalam hidup aku n beri keinsafan kepada aku..Bak kata kawan aku,"slow2 kayuh, beb".

Haha..takpela..at least aku sedar..Anda bila lagi?

Kalo kita discuss pulak pasal second part iaitu fikiran tenang,hmm bila jela fikiran aku tenang kan?owh fikiran aku amat tenang bila takde exam..rase best gile..macam sekarang ni, almaklumlah cuti sem beb, pastu aku penjual anggur berjaya pulaks sekarang..bertambah bestla kehidupan akak ni..hehe

Tapi sebenarnya fikiran yang tenang tu boleh kita dapat kalau kita solat dengan khusyuk..tapi bukan semudah nak cakap je beb..at least cubalah..aku pon tgh cuba ni..seorang sahabat pernah berkata pada aku, kalau kita masukkan dunia dalam hati, lama2 dalam solat pon teringat kat dunia.Dunia oh Dunia...berani kau masuk dalam hati aku(monolog dalaman)..

gambar sekadar hiasan belaka






















Owh , takpon ko mengaji..tenang je kepala otak yg serabut tu.. x payah jadi orang mcm dalam gambar ni, ape da g kuarkan otak, dah tu camne nak fikir?Hmm..Tapi kalau mengaji tu lagi bagus kalau tahu maksud, untungla orang yg dah memang tahfiz tu kan..sekurang-kurangnya bila dia mengaji dia tahu maksud setiap ayat2 Quran tu..

Hmm..idea da abes..bantal da memanggil sebenarnya..So, time to sleep..gudnite n salam bebeh=)






No comments: