Pages

Sunday, 17 July 2011

Dah Daftar Sebagai Pengundi Ke?

Salam alaik.

marilah mari pergi mengundi, jangan lupa kewajipan pada negara

Lagu kat atas ni macam pernah dengar je kan?Ala, ni lagu yang selalu main kat tv tu. Sebut2 pasal mengundi ni,korang dah daftar sebagai pengundi ke belum? Tapi sebelum tu korang kena make sure la umur dah 21 tahun ke atas  dan merupakan warganegara Malaysia. Kalau kau umur 21 ke atas tapi bukan warganegara, tak dapek la den nak nolong.


Mengundi ni sebenarnya constitutional right, kiranya once kita ni ada Mykad kaler biru, so layak la mengundi. Aku rasa semua orang tahu 9 Julai haritu ada perhimpunan Bersih yang menuntut keadilan waktu pilihanraya. Matlamatnya bagus untuk kebaikan rakyat juga tapi aku tak berapa berkenan dengan cara perhimpunan tu dilakukan. Hmm, takpela, benda dah jadi pun,lagipun tu pendapat masing2 dan ada juga kawan2 aku yang pergi. Bagi mereka itu perjuangan, So,biarkan je, pendapat masing2 kan.

Sebut2 pasal perhimpunan tu, apa yang aku risaukan, takut dan bimbang juga kalau2 orang yang g perhimpunan tu cuma nakkan reward RM200 tu je dan nak rasa thrill kena tangkap dengan polis, padahal diri sendiri tak daftar mengundi pun lagi.

Kalau betul la nak pilihanraya adil dan bersih, daftar dulu sebagai pengundi kat pejabat Suruhanjaya dan Pilihanraya (SPR), lepas tu baru la kau nak pangkah dacing ke,bulan ke,bulan sabit ke, terserah la,takde siapa marah dan takde siapa tahu pun.Yela, undi kan rahsia.


Ada sesetengah orang beranggapan, malasla nak ambik tahu pasal politik, buat semak je, kerajaan sekarang ok apa.Ataupun, malasla nak g daftar mengundi, aku da tahu mesti dia tu menang lagi.

Macam gambar kat atas ni,  Your Vote is Your Voice.Kalau kau tak g mengundi, macam mana SPR nak tahu pemimpin yang macam mana yang kau nak untuk memimpin kerajaan. Perkara yang kita kena ingat ialah, time pilihanraya nanti, rakyat adalah raja dan SPR merupakan dayang kepada rakyat. Wahh, ingat kahwin pun jadi raja sehari, rupanya masa pilihanraya pun boleh jadi raja. Ehem.

Kadang2 dalam hidup ni, ada benda lama yang boleh dipakai lagi, tapi kadang2 ada benda lama yang kena buang sebab dah terlalu usang dan tak boleh digunakan lagi, kalau jual kat orang yang beli besi buruk pun belum tentu laku. If you know what I mean.Hehe.

Alhamdulilah, aku da daftar mengundi tahun lepas,so tak sabar mengundi kat pilihanraya akan datang ni. Kepada sesiapa yang dah daftar mengundi, boleh semak Daftar Pemilih kat sini.

Aku kena mengundi kat dareah Manong, korang pulak?

7 comments:

shida said...

he3..shida pon dah daftar!!!!
mak yg daftarkan..wakakakaka
jmput sggah blog shida..tq

http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/kenapa-kita-pelupa-sambungan-entry-8.html

asnizaziz said...

@shida:bagus2.teruskan mengundi sy dlm pilihanraya akan datang..hehe:D

airaniez wirdani said...

haha..ada ke dapat RM200 tu?mana adala..

Nak mengundi nanti pilihla calon yang berkepimpinan.Bukan yang ada 2 bulan pertama je..erk..

azwa amani said...

hehehe..belum daftar lagi..

cik pha said...

tak sabar nk jadi 21 nk ngundiii heee

Aimifiqa said...

tak boleh dftr lg sbb x 21 tahun lg. hehe. tahun depan. daerah manong?

asnizaziz said...

@airaniez:benar :)
@azwa:jgn lupe daftar :D
@cik pha:kita pon tak sabar juga walaupon da lebih 21
@aimi:ye,daerah manong,ayer hitam johor :)